Az épületek besorolása

A+ energiaosztályú ház

 

nizkoenergeticky dom 1 02Egy ház építésekor, felújításakor ajánlott nem a ma követelményeit, hanem a jövő elvárásait szem előtt tartani. Egy új épület teljes építési költségét tekintve nem számottevő az a többlet, aminek a ráfordításával "A" vagy "A+" energia igényű házat lehet kialakítani, amelynek energia felhasználása alig 50-75%-a a követelményeknek éppen csak megfelelő épülethez képest. Ez a különbség némiképp vastagabb hőszigetelés, jobb nyílászárók és precízebben szabályozható gépészeti rendszerek beépítésével könnyedén elérhető, és a többletköltség a folyamatosan növekvő energia árak mellett néhány év alatt megtérül. Nem is beszélve arról a komfortérzetről amit egy jól megtervezett épület télen-nyáron egyaránt nyújtani tud.
Az ablakok és egyéb üvegfelületek megfelelő tájolásával, méreteiknek helyes megválasztásával és árnyékoló szerkezetek (pl. redőny) alkalmazásával minden extra költség nélkül elérhető, hogy az épület télen maximálisan kihasználja a nap energiáját, és szoláris hőnyereség formájában azt az épület belső terének felmelegítésére fordítsa. Az árnyékolók ugyanekkor lehetővé teszik, hogy a nyári forróságban az épület belső hőmérséklete ne melegedjen fel az elvártnál nagyobb mértékben, így külön gépi hűtés nélkül is kellemes maradjon a belső légállapot.

 

Pasívny dom

 

Egy passzív háznál a következő három elv kerül egymással párhuzamosan alkalmazásra:

  • Az egész épületburok kiváló hőszigetelése, beleértve az ablakokat is.
  • Passzív-szoláris nyereség optimalizálása nagy, déli tájolású ablakokkal.
  • Megfelelo nyílászárok és azok precíz, gondos beépítése
  • A belso fűtott tér légmentes szigetelése.
  • Kontrollált szellőztetés hővisszanyeréssel.

pasivny dom 02 02Egy passzívházat nem egy „kályha” fűt, hanem az ablakokon keresztül beérkező napsugárzás és a készülékek (háztartási eszközök, számítógépek stb.), valamint a bentlakók hőleadásából származó, meglévő hő „passzív” felhasználása. A helyiségek levegőjét a hővisszanyerés előmelegíti, ami azt jelenti, hogy az elhasznált levegő hőjét, mely a lakótérből elszívásra került, egy hőcserélő átadja a beszívott friss levegőnek. Ezáltal egy hagyományos, aktív fűtés feleslegessé válik, emiatt beszélünk „passzív” házról. Egy passzívházban nyáron is kellemes a belső hőmérséklet, mivel a hő áramlását kívülről befelé az optimális hőszigetelés megakadályozza. Az ablakokat, mint minden más háznál, egy balkonnal vagy redőnnyel itt is be kell árnyékolni.
Egy passzívházban ezzel egy időben az egyéb energiaszükséglet, különösen a háztartási eszközök áramszükséglete is - hatékony technika alkalmazása által - minimalizálandó. Az összes fajlagos primerenergia-szükséglet egy passzívházban nem haladhatja meg évente a 120 kWh/m2 értéket (beleértve a fűtést, használati meleg víz előállítását és a háztartási áramfelhasználást). Így egy passzívház összesen kevesebb energiát használ el, mint amennyit egy átlagos európai új építésű ház áramra és a meleg víz elkészítésére felhasznál.

Aktívház

 

aktivny dom 1 02Ez az elnevezés olyan házra utal, melynél a fűtési energiaszükséglet - beleértve a fűtés áramszükségletét is - teljes egészében regeneratív energiaforrással kerül lefedésre, a pluszenergia-ház ráadásul több energiát termel, mint amennyit felhasznál.

 

aktivny dom 2 02Az energiaigény minimalizálása érdekében ennél a háztípusnál is a passzívház-szabvány elemei kerülnek alkalmazásra, a passzívház-komponensek itt azonban kiegészülnek még egy napelem-rendszerrel is. Ezen házak nagy része nem önellátó, rá vannak kötve az energiaellátó hálózatra, viszont a napelem-rendszerük által termelt áram éves viszonylatban megegyezik, vagy pluszenergia háznál meg is haladja az energiaellátó hálózatból felhasznált energia mennyiségét.

Rólunk röviden

A G&K engineering s.r.o. gazdasági társaság 2012 ben alakult. Komplex mérnöki tevékenységgel és a Thermo-Block energiatakarékos építési rendszer forgalmazásával foglalkozik.

Projekció | G&K engineering